Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Öltöztetős játékok – a könnyed időtöltésért

Öltöztetős játékok – a könnyed időtöltésért

A játék, mint élmény elválaszthatatlan a gyermeki lélektől. A szülők és a szakemberek nagy része határozottan állítja, hogy iskolás korig egyetlen igazán komoly feladata van a gyermekeknek, mégpedig az, hogy lehetőleg minél többet játszanak.

öltöztetős játékok - a könnyed időtöltésért

A játék, mint élmény elválaszthatatlan a gyermeki lélektől. A szülők és a szakemberek nagy része határozottan állítja, hogy iskolás korig egyetlen igazán komoly feladata van a gyermekeknek, mégpedig az, hogy lehetőleg minél többet játszanak. Ennek meglehetősen prózai oka van: ahogy azt a szakirodalom már számtalanszor megírta – és bizony mi is jócskán ejtettünk róla szót a bejegyzéseinkben –, a játék a tanulás leghatékonyabb formája. Játék közben a kicsik megismerik a szűkebb környezetüket és a körülöttük lévő tágabb világot, megtanulják, hogyan kell viselkedni társas interakciókban, fejlődik a kreativitásuk és a problémamegoldó képességük.

öltöztetős játékok - a könnyed időtöltésért

Felnőtt fejjel talán nem is nem is gondolnánk, hogy még egy öltöztetős játék is túlmutathat a szórakozáson. Persze semmiképp sem kell túldimenzionálni a helyzetet – igen, az öltöztetős játékok elsősorban az önfeledt időtöltésről szólnak –, de tény, hogy leképezik a mindennapi tapasztalatokat, hiszen a gyerekek is nap mint nap fel- és átöltöznek, és ugyanezt látják a szüleiktől is. Vagyis ez is afféle szerepjáték, ami elmélyíti a kicsik meglévő ismereteit.

Számtalan formában elérhető

Míg a szülők emlékeiben az öltöztetős játéknak a papírból készült, lehajtható akasztóval ellátott formája él, manapság már sokkal változatosabb palettáról szemezgethetünk, ha meglepnénk a gyerkőcöt egy szép ajándékkal. Ott vannak például a csodaszép matricás albumok, de a mágneses változat is roppant népszerű, hiszen számtalanszor átvariálható, akárcsak a sima felületre (üvegre, tükörre, hűtőre) tapasztható társaik. A természetesség hívei is megtalálják a számukra megfelelő változatot, hiszen fából és filcből is készülnek ilyen játékok.

Lányoknak és fiúknak

Azt hihetnénk, hogy az öltöztetős játékok lányoknak készülnek, és ez nagyjából így is van, de szerencsére az erre fogékony fiúk számára is találunk ma termékeket a piacon, kiváltképp, hogy az ilyen jellegű játékok sora nem zárul le a hercegnőkkel és tündérekkel – a kisfiúk is szívesen öltöztetnek például lovagokat vagy kisállatokat.

Keresés